
اگر از شما بخواهیم صمیمیت را تعریف کنید، چه میگویید؟ صمیمیت چیست؟ یک تصور غلط در جامعه وجود دارد که صمیمیت همان رابطه بین یک زن و شوهر است. گرچه این قطعا نوعی مودت و دوستی در یک رابطه عاشقانه به شمار میرود، اما صمیمت بین دو نفر فراتر از رابطه زن و شوهر میباشد. در واقع من دوست دارم در این مقاله توضیح دهم صمیمیت چیست؟ انواع آن کدامند و چطور آن را در روابط خود ایجاد کنیم؟
صمیمیت چیست؟
طبق مقاله ای که من قبلا خواندهام صمیمیت به روابط نزدیک و دوست داشتنی مانند ازدواج و یا روابط بین دوستان نزدیک یا خانواده گفته میشود. همچنین گاهی اوقات با اشاره به نیاز و روابط جنسی بین دو نفر نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در یک کلام می توان صمیمیت را به عنوان نزدیکی، یکدلی، مودت و دوستی توصیف کرد.
در واقع صمیمیت بعضی اوقات به دلیل ماهیت آن و میزان آسیب پذیری عاطفی افراد و نیاز برای عشق ورزیدن به شخص دیگر، ایجاد میشود. معمولا یک رابطه صمیمی رابطه ای است که در طول زمان برقرار شود. اساسا صمیمیت حسی است که وقتی دو نفر احساس نزدیکی به هم میکنند اتفاق میافتد و میتواند در هر زمان و در هر رابطه ای ایجاد شود.
صمیمیت انواع مختلفی دارد که می توان به چند مورد از آن اشاره کرد.
- صمیمیت عاطفی
- روانشناختی
- عقلانی
- صمیمیت جنسی
- غیرجنسی ( جسمی )
- معنوی
- زیباشناختی
- اجتماعی و تفریحی
- صمیمیت زمانی
محیطها و موقعیتهایی که نیاز به ایجاد و افزایش صمیمیت در آنها وجود دارد
- صمیمیت در خانواده
- در ازدواج
- در عشق
- در محیط کار
- و…
صمیمیت در خانواده
این نوع صمیمیت میتواند یک اتفاق ساده مانند غذاخوردن با هم، تماشای تلویزیون، تمیز کردن خانه یا حتی غذا پختن با هم باشد. هزاران هزار عمل تکراری و خسته کننده که به نظر بسیاری ارزشی ندارد، اما این نکات ریز باعث ایجاد الفت و رابطه صمیمی در خانواده می شود.
صمیمیت در خانواده، مانند: خاطرات مشترک، شوخی های جذاب و همینطور محبت های بی دریغی که بین اعضای خانواده وجود دارد است.
مایکل چابون در یک مقاله توصیف کرده بود که صمیمیت در خانواده توسط پدر و مادر ایجاد شده و به فرزندان انتقال مییابد و پدر و مادرانی که با فرزندان خود رابطه صمیمی دارند، همیشه موفق تر هستند.
این مدل صمیمی بودن در خانواده میتواند فرزندان را در جمع خانوادگی نگه دارد و روح او را از نیازهای مختلف روحی و روانی ارضا نماید. خانواده مهم ترین نهاد عاطفی برای هر شخص میباشد و این تعاملات مثبت و محبت و مهربانی میان افراد خانواده میتواند نتایج با ارزشی را در پی داشته باشد. صمیمیت همزمان که میان پدر و مادر بوجود میآید باید میان فرزندان و والدین نیز ایجاد شود. برقراری محبت و دوستی نزدیک و عاطفی درخانه و خانواده می تواند کودک را در محیط سالم خانواده نگه دارد و عشق مورد نیاز او را تامین نماید. همانطور که میبینید ایجاد فضای گرم همراه دوستی و محبت و همدلی در خانواده یکی از راه های رسیدن به موفقیت در زندگی است که نمی شود از آن چشم پوشی کرد.
صمیمیت با همسر
صمیمیت رمز یک رابطه طولانی مدت شاد و سالم میباشد. صمیمیت در کنار روابط جنسی با همسر نیاز به یک ارتباط جسمی و عاطفی قوی دارد. وقتی رابطه ای فاقد محبت و یکدلی باشد، حفظ آن دشوار می شود. اگر در رابطه محبت و یکدلی نباشد، می تواند به احساس تنهایی و کینه منجر گردد. وقتی از نظر احساسی با همسرتان صمیمی باشید، حس رفاه و آسایش در وجود شما افزایش مییابد.
صمیمیت در روابط بین همسران، تاثیرگذارتر از زبان و جملات عاشقانه می باشد. در واقع گفتن جملات عاشقانه یکی از شیوه های ایجاد و افزایش صمیمیت بین زن و شوهر هست ولی این تمام ماجرا نیست. برخی افراد خیلی راحت آنچه را که در سر دارند به زبان میآورند. در حالی که برخی دیگر هر چه تلاش می کنند نمی توانند هیچ به زبان بیاورند. آنها آنچه که در ذهن دارند را با رفتار خود به نمایش میگذارند. برای ایجاد یک رابطه دوستانه در زندگی به هر دو شیوه نیاز هست. هم محبت کردن و تشکر زبانی و هم ابراز علاقه با کارها و رفتارهایمان در خانه.
سعی کنید از کوچکترین فرصت برای به اشتراک گذاری کارها برای افزایش محبت و دوستی میان خود و همسرتان استفاده نمایید. در روابط بعد از ازدواج کارهای کوچکی چون مهمانی رفتن، شریک شدن در انجام کارهای شخصی و بسیاری از کارهای ریز و درشتی که هر روز با آنها سروکار داریم می تواند میزان مودت و یکدلی بین شما را افزایش دهد.
صمیمیت و دوستی در جامعه
صمیمیت شامل احساس نزدیکی عاطفی و ارتباط با فرد دیگر است. روابط صمیمی اغلب با نگراش اعتماد متقابل، مراقبت و پذیرش مشخص می شود. غالبا صمیمیت با دیگران شامل در میان گذاشتن احساساتی است که در آن افراد ممکن است جزئیات و داستان های شخصی یا خاطرات خود را به اشتراک بگذارند. این موضوع با دوستی تنها تفاوت دارد. صمیمیت عاطفی همیشه با دوستی اتفاق نمی افتد. بعضی از افراد تصمیم میگیرند در رابطه ای پا گذاشته و دوست باشند اما از بیان افکار و احساسات درونی خود پرهیز مینمایند.
صمیمیت در محیط کار
حقیقت تلخی که بسیاری از مردم سعی در پذیرش آن دارند این است که محل کار و روابط و شرایط حاکم بر آن هرگز برای شما دوستانه نخواهد بود. این موضوع می تواند ضربه سختی برای کسانی باشد که دنبال رفع نیازهای عاطفی خود در محیط کار هستند.
تمرکز بیش از اندازه بر روابط کاری و غفلت از روابط شخصی می تواند صمیمیت با خانواده و دوستان را مختل کند. از طرفی دیگر عدم توجه به محیط کار و یکدلی و همفکری میان اعضای گروه و همکاران میتواند کار کردن را غیر قابل تحمل نماید و بهره بری و موفقیت را کاهش دهد. ما به صمیمیت در محل کار نیاز داریم تا بتوانیم انگیزه لازم را برای ادامه و همینطور حفظ تعادل میان محیط کاری و روابط شخصی ایجاد نماییم.
ایجاد صمیمیت در محیط کار ساده تر از روابط دیگر است. کار قوانین و هنجارهای معینی را در مورد نحوه رفتار ارائه میدهد و باعث میشود افراد برای فرار از این قوانین و خستگی ناشی از کار حس نزدیکی بیشتر به هم داشته باشند. برقراری رابطه دوستانه با همکاران همراه با رعایت هنجارهای سازمانی می تواند حس شادی در محل کار را افزایش دهد و این موضوع عاملی برای موفقیت شغلی و موفقیت در کسب و کار است.
حس صمیمیت در محیط کار میتواند به حس دوستی تبدیل شود اما باید توجه نمود حس درک متقابل و همینطور حس وفاداری و تقسیم کار می تواند به افزایش صمیمیت در محیط کار منجر گردد.
تکنیک های بالابردن صمیمیت بین افراد
تکنیک های زیادی برای بالا بردن محبت و همدلی بین افراد وجود دارد. از سه تکنیک که در ادامه گفته می شود میتوانید استفاده کنید. سه تکنیک برای بالا بردن مودت و وفای بین زوجین، دوستی و محبت بین فرزندان با پدر و مادر و افزایش صمیمیت بین تمام افراد جامعه.
تکنیک ایجاد و افزایش یکدلی و مودت بین زوجین ( تکنیک قندان مشترک )
در این تکنیک هر کدام از شما طرفین زندگی ( زن و شوهر ) ده تا کاغذ بردارید و روی هرکدام از کاغذها بنویسید چه چیزی شما را خوشحال میکند. کاغذها را درون یک قندان یا یک جعبه بریزید. بعد قندان ها را با یکدیگر جا به جا کنید. آقا قندان خانم را بگیرد و خانم قندان آقا که در آن نوشه چه چیزهایی باعث خوشحالی آن می شود.
هرکدام از زوجین هر روز باید یکی از کاغذها را که طرف مقابل را خوشحال میکند بردارد و آن کار را برای خوشحالی همسر خود انجام دهد.
با انجام تکنیک قندان مشترک هر روز زن و شوهر کارهایی که همسرشان را خوشحال می کند را انجام میدهند و این کار باعث ایجاد رابطه همراه با صدق و صفا بین هر دو میشود.
تکنیک لمس قلب
در تکنیک لمس قلب باید نگاه کنیم ببینیم انسان ها ( دوستان و آشنایان، خانواده و همه ی افرادی که با آنها سر و کار داریم ) در جایگاهی که هستند و مسئولیتی که بر عهده دارندف کار آن ها با چه سختی و دشواری هایی همراست. ما باید آن سختی را به شکل تعریف به آن ها بگوییم.
مثلا به همسر خود بگویید ممنونم از شما که هر روز صبح زود قبل از همه بیداری، صبحانه را آماده میکنی و بچه ها را راهی مدرسه میکنی.
به نانوای نزدیک خانه بگویید ممنونم از شما که برای پخت نان از جوش شیرین استفاده نمی کنید تا نان با کیفیت و سالمی برای ما تهیه کنید. استفاده نکردن از جوش شیرین در پخت نان زحمت کار شما را بیشتر میکند ولی این نشانه مسئولیت پذیری، تعهد کاری، محبت و انسان دوستی شماست.
این تکنیک را اجرا کنید و تاثیر مثبت آن در افزایش حس دوستی بین خود و دیگران را مشاهده کنید.
تکنیک افزایش حس دوستی و محبت با فرزندان
۱. از جمله دوستت دارم استفاده کنید
هر روز به فرزندانتان بگویید که دوستشان دارید. هر زمان که در خانه هستید یا از سر کار به خانه میآیید، شب قبل از خواب به فرزندانتان بگویید که دوستشان دارید. میتوانید این کار را با بوسیدن و در اغوش گرفتن فرزندانتان انجام دهید.
۲. بین خود و فرزندتان اسم رمز مشخصی داشته باشید
این اسم رمز باید بین شما و فرزندتان اختصاصی باشد و هیچکس غیر شما این اسم را نداند. در موقعیت های مختلف میتوانید از این اسم رمز برای صحبت و ارتباط خود با فرزندتان استفاده کنید.
بکارگیری و استفاده اسم رمز مشترک و اختصاصی بین شما و فرزندتان باعث ایجاد و افزایش صمیمیت بین والدین و فرزندان میشود.
۳. اجازه دهید فرزندان در کارها به شما کمک کنند.
آن ها را در کارهایی که میکنید مشارکت دهید. مخصوصا کارهایی که خودشان تمایل دارند با شما همکاری کنند.
هنگام خرید از فروشگاه، تعمیر وسایل خانه، راه اندازی کولر، پختن غذا، شستن ظروف، انداختن و چیدن سفره و موقعیت های مختلف دیگر.
تیمی انجام دادن کارها باعث می شود فرزندتان حس مهم و مفید بودن داشته باشد. فرزندتان احساس میکند که نقش او در خانه مفید است و شما به او و توانایی هایش اعتماد دارید. همین موضوع باعث ایجاد و بالارفتن محبت و یکدلی بین شما و فرزندتان میشود. همچنین این کار باعث افزایش اعتماد به نفس فرزند شما خواهد شد.
سخن پایانی
همانطور که اشاره شد صمیمیت اشکال مختلفی دارد که با در نظر گرفتن هر کدام از آنها میتوان زندگی را لذت بخش تر و به دور از حس آزار دهنده تنهایی جلو برد. صمیمی بودن در روابط مختلف میتواند رابطه ها را مستحکم تر نموده و به پویایی و شکوفایی فردی بیانجامد.
عشق و امنیت واقعی از صمیمیت میان روابط ناشی می شود و به تکمیل شخصیت فردی بدل میگردد.
می توانید برای ایجاد یک رابطه دوستانه همراه محبت از تکنیک های گفته شده در این مقاله استفاده کنید.
روابط دوستانه همراه محبت و مودت بین انسان ها باعث میشود افکار منفی و آزار دهنده و همچنین استرس ها و فشارهای روانی زندگی شما کاسته شود و از این طریق زندگی بهتر و شادتری را داشته باشید.