چگونه با خودشناسی و خودآگاهی به درک بهتری از احساسات و افکارمان برسیم

در فلسفه ، ” خودشناسی ” به دانش احساسات، افکار، عقاید و سایر حالات ذهنی فرد اطلاق می‌شود.
از زمان دکارت ، بیشتر فیلسوفان معتقد بوده اند که دانش ما از حالات روانی خود، با دانش ما در مورد جهان خارج (که این شامل دانش ما از افکار دیگران است)، تفاوت چشمگیری دارد.
ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید تا اطلاعات بیشتری در مورد مبحث خودشناسی در اختیار شما قرار دهیم.

 

راه های موثر دست یافتن به خودشناسی

مدیتیشن راهی برای خودشناسی

همانطور که می‌دانید، مدیتیشن نوعی بهبود آگاهی برای شماست. مدیتیشن بر ذهن تأثیری مثبت می‌گذارد و نگرش انسان‌ها را در ارتباط با خود و زندگیشان بهبود می‌بخشد.

با  انجام تمرینات مراقبه خودآگاهی در سطح بالایی قرار می‌گیرد و افراد رشد بیشتری را در زمینه شناخت خود تجربه می‌کنند.

 توجه بیشتر به خودآگاهی و خودشناسی باعث می‌شود ذهن جوان بماند و در فعالیت‌های مختلف حافظه بهبود یابد. 

سعی کنید با چند ثانیه تمرکز بر تنفس، قبل از خواب و گاهی اوقات با یکی از تکنیک هایی که برای کمک به هرچه عمیق تر انجام دادن مراقبه ایجاد شده‌اند کار کنید.

در هنگام تمرکز و مدیتیشن این سوالات را از خود بپرسید:

  • من برای رسیدن به چه چیزی تلاش می‌کنم؟
  • چه کار‌هایی حال مرا خوب می‌کند؟
  • چه چیزهایی مرا عقب می‌اندازد؟
  • چه تغییراتی می‌توانم در زندگی خود ایجاد کنم؟

اما شایع ترین نوع مدیتیشن انجام کارهایی است که به اصطلاح دل خوشیه شماست. مانند ظرف شستن، آبیاری گیاهان، غذا دادن به پرندگان، ورزش و … .

 

برنامه ها و اولویت های اصلی خود را بنویسید.

یکی از بهترین راه ها برای افزایش خودآگاهی نوشتن آنچه می‌خواهید انجام دهید است. برنامه‌های خود را پیگیری کنید و پیشرفت خود برای رسیدن به درک درستی از آنچه که هستید را اندازه گیری کنید. این کار می‌تواند به شما در مسیر خودشناسی کمک کند.

 

دلایل ضرورت خودشناسی و خودآگاهی

اکثر مردم جامعه بیشترین زمان خود را در محل کسب و کارشان سپری می‌کنند، بنابراین مسلماً به پیشرفت و موفقیت شغلی خود اهمیت می‌هند. همه ما دوست داریم از کارهایی که انجام می‌دهیم لذت ببریم، اما بیشتر اوقات یافتن شغل متناسب با مهارتمان آسان نیست.

به عنوان مثال:

شاید شما بدانید که می‌خواهید در چه زمینه ای کار کنید و چه موضوعاتی برای شما جالب است، اما در بیشتر موارد این اطلاعات برای یافتن شغل متناسب با شما و تحقق بخشیدن به آن کافی نیست.

موضوع مهمی که باید هنگام پیدا کردن شغل در نظر گرفته شود می‌تواند این باشد که آیا از کار در یک تیم لذت می‌برید یا خیر. چه نقشی در تیم برای شما مناسب است. دانستن این موضوع که از چه نوع محیط کاری لذت می‌برید و شما چه توانایی برای کار در آن محیط دارید بسیار حائز اهمیت است.

هنگام تصمیم گیری مانند مثال بالا، درک شما از خود و توانایی‌هایتان، باید راهنمای اصلی شما باشد.

داشتن درک عالی از اهداف، انگیزه ها، نقاط قوت و ضعف خود، شما را قادر می‌سازد تا انتخاب‌های مناسب را انجام دهید.

 در نهایت خودآگاهی می‌تواند شما را به یک فرد بسیار شاد تبدیل می‌کند. 

یکی دیگر از مزیت‌های داشتن خودشناسی این است که می‌تواند شما را از سایر داوطلبان هنگام درخواست کار جدا کند. یک کارمند واجد شرایط شخصی است که دقیقاً می‌داند چه توانایی هایی دارد و کسی است که مردم می‌توانند به آن اعتماد کنند.

ضرورت خودشناسی و خودآگاهی

اما چگونه این کار را انجام دهیم؟

به چیزهایی که دوست دارید فکر کنید

  • چرا آنها را دوست دارید؟
  • از چه زمانی این علاقه شروع شده است؟
  • چرا آنقدر آنها را دوست دارید؟
  • علاقه شما از کجا ناشی می‌شود؟
  • آیا به ویژگی‌های شخصیتی شما مربوط می‌شود؟

سعی کنید به این موارد فکر کنید و آنها را یادداشت کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا آنها را مجسم کنید و همچنین شما را مجبور می‌کند احساسات و افکار خود را با زبانی واضح و قابل درک بازگو کنید.

 

یک لیست تهیه کنید

از مواردی که در گذشته از آنها لذت برده اید یا از انجام آنها لذت می‌برید، لیستی تهیه کنید. به دور از هرگونه سقف و محدودیت ذهنی فکر کنید. این لیست می‌تواند از کوهنوردی و پیاده روی در جنگل گرفته تا نواختن ویولن ، داستان نویسی یا مرتب سازی خانه باشد.

 

چگونه خود را تعریف می کنید؟

 درک شما از خود بیش از میزان تحصیلات شما است. 

وقتی خود را معرفی می‌کنیم، اغلب تمایل داریم که خودمان را با شغلی که داریم تعریف کنیم یا با گفتن “من دانشجوی … هستم”، اما اینکه چه کسی هستید و چه توانایی هایی دارید، بیش از دانش شما در یک زمینه یا شغل خاص است.

 

موقعیت های جدید را امتحان کنید

امتحان کردن موارد جدید قطعاً بخشی از روند خودشناسی است.

اگر قبلاً موقعیتی را تجربه نکرده اید، چگونه  می‌توانید بفهمید که چه چیزی را دوست دارید یا نه؟

با امتحان کردن موارد مختلف (نه تنها مربوط به کار!) این شانس را پیدا می‌کنید که واقعاً مورد متناسب و ایده آلتان را دریافت کنید.

 

بازتاب

خودشناسی در مورد درک و شناخت خود است، بدین معنی که شما ویژگی هایی مانند نوع تفکر، تمایلات، مهارت ها، نقاط قوت و ضعف خود را می‌شناسید.

برای شناختن این موارد، در موقعیت‌های خاص تأمل کنید. هنگام وقوع اتفاقات چگونه رفتار کردید؟ چگونه شرایط خاص روی شما تأثیر گذاشت؟

به عنوان مثال: اگر می‌خواهید بدانید که آیا کار تیمی برای شما مناسب است یا نه حتی اگر قبلاً چنین کاری نکرده اید، به شرایطی برگردید (شاید در دبیرستان) که مجبور بودید با دیگران کار کنید. نقش شما به عنوان عضو گروه چه بود؟ این کار به شما کمک می‌کند نقش خود را در گذشته به خاطر آورید ، اگر شما می‌خواهید الآن خود را درک کنید ، این مورد ضروری است.

 

بازخورد بخواهید

درخواست بازخورد از دیگران می‌تواند گاهی بسیار مفید و غافلگیر کننده باشد. همچنین وقتی در به یاد آوذدن وشناسایی مهارت‌ها، شایستگی‌ها و ضعف‌های خود مشکل دارید می تواند به شما کمک کند. اگرچه شما خود را بهتر از دیگران می‌شناسید ، خوب است که خود را از نگاه دیگران هم ببینید.

 

مهارت های خودشناسی

خوداگاهی علاوه بر آگاهی از احساسات و توانایی‌های خود، شامل دانستن واکنش شما در برابر دیگران است.

وقتی به درک درستی از توانایی‌های خود در واکنش با دیگران دست پیدا کنید. به دلیل افزایش هوش هیجانی همراه با این خودآگاهی ، همدلی و همراهی بیشتری نسبت به دیگران پیدا خواهید کرد.

همچنین رفتارتان با دیگران سازگارتر خواهید بود.

اگر بدانید در واکنش با دیگران چه عکس العملی را از خود نشان می‌دهید، ممکن است با چند کار ساده مثل قدم زدن یا حتی فقط چند بار نفس عمیق کشیدن از به وجود امدن شرایط ناگوار جلوگیری کنید و اوضاع را تحت کنترل خود نگه دارید.

خودشناسی همچنین می تواند اعتماد به نفس شما را بهبود بخشد. با شناخت و رفع ایرادات، نیازها و نقاط قوت ، توانایی آسیب ناپذیری خود را تقویت می‌کنید.

مراقب نقاط قوت و ضعف خود باشید. افراد خودآگاه نقاط قوت و ضعف خود را می‌دانند و می‌توانند از آن در همه ی موارد زندگی استفاده کنند.

هوشیاری در این مورد بدان معناست که شما می‌دانید چه زمانی نیاز به کمک دارید و چه زمانی به تنهایی از پس کارهای خود بر می‌آیید.

 

مشخصات افراد خودآگاه

خرد – صداقت – اعتماد به نفس – فروتنی

 

خرد: وقتی شخصی فعالانه برای درک خود تلاش میکند و این شناخت و دانش را در زندگی روزمره خود به کار می‌برد، یادگیری مستمر را به یک عادت برای خود تبدیل می‌کند.

 

صداقت: فردی که نسبت به خود آگاه است، همیشه صداقت را پیشه کارش قرار میدهد و از آن در تمامی امور زندگی استفاده می کند.

اعتماد به نفس: افراد خودآگاه ، بازخورد صادقانه دیگران را می‌خواهند زیرا این امر باعث می‌شود آنها بیشتر از نحوه مواجهه و عملکردشان آگاه شوند. آنها از قبل نقاط قوت و ضعف خود را می‌دانند و با آن کنار آمده اند و سعی در بهبود و رفع آنها دارند.

 

فروتنی: یک فرد خودآگاه می‌داند که کاستی هایی دارد. آنها می‌دانند که برای تقویت کمبود‌های خود به کمک دیگران نیاز دارد.

مزایای خودشناسی و خودآگاهی

مزایای خودشناسی و خودآگاهی

  • همدلی بیشتر با دیگران
  • مهارت های تفکر انتقادی بهبود می‌یابد
  • بهبود تصمیم گیری
  • توانایی رهبری بهتر
  • کنترل بیشتر خود
  • افزایش خلاقیت
  • افزایش توانایی تغییر عادت ها
  • عزت نفس بالا
  • دیدگاه جامع و کاملتر نسبت به رویدادها

 

۱. همدلی بیشتر با دیگران

همدلی بیشتر با دیگران یکی از مهمترین مزایای خودآگاهی است.

وقتی مهارت همدلی بیشتری داشته باشید، این امکان برای شما فراهم می‌شود که روابط بهتر همراه با صمیمیت بیشتری برقرار کنید.

 

۲. مهارت های تفکر انتقادی بهبود می‌یابد

برای شروع خودشناسی ، باید صادقانه در مورد خود و اقداماتتان فکر و تأمل کنید.

شما باید احساسات و رفتارهای خود را تجزیه و تحلیل کنید تا به تصویری عینی از خود برسید.

همه این تمرینات مهارت‌های تفکر انتقادی شما را بهبود می‌بخشد، که می‌توانید آنها را در بسیاری از زمینه‌های دیگر زندگی خود اعمال کنید.

 

۳. بهبود تصمیم گیری

چه کسی تمایل به داشتن روشی مناسب برای تصمیم گیری بهتر ندارد؟

وقتی بفهمید که چگونه با دیگران روبرو شوید و خود را بشناسید و همچنین زمانی را برای گوش دادن به دیگران اختصاص دهید، مهارت تصمیم گیری شما نیز بهبود می‌یابد. 

بهبود تصمیم گیری یکی از مزایای بزرگ خودشناسی است. وقتی بتوانید تصمیمات درست تری بگیرید، زندگی شما نیز بهترخواهد شد.

 

۴. توانایی های رهبری بهتر

کدام رئیس دوست ندارد با همدلی به صحبت‌های کارمندان خود گوش فرا دهد و از مهارتهای تفکر انتقادی و حل مسئله برخوردار باشد؟

اینها همه از مزایای خودآگاهی است که توانایی های رهبری را تقویت میکند.

افراد خودشناس رهبرانی هستند که مردم می‌خواهند از آنها پیروی کنند و برای آنها کار کنند.

 

۵. کنترل بیشتر خود

خودشناسی بیشتر به این معنی است که بتوانید احساسات، افکار و عقاید خود را بشناسید، و بتوانید نسبت به واکنشهای اولیه خود فکر کنید. در نتیجه، شما می‌توانید در زمان هایی که عصبانی هستید، به جای اینکه واکنش اشتباه و احساسی از خود نشان دهید، با توجه به شناخت خود و خودکنترلی ناشی از آن با تامل بیشتری رفتار کنید و اوضاع را تحت کنترل خود در آورید.

 

۶. افزایش خلاقیت

اگرچه ممکن است افزایش خلاقیت را به عنوان فواید خودشناسی درنظر نگیرید، اما افزایش خلاقیت یکی دیگر از مزایای شناخت خود است.

مسلماً در کار و زندگی مشکلاتی پیش خواهد آمد که نیاز به راه حل‌های خلاقانه دارند. شناخت خود و آگاهی از توانایی‌هایتان به بروز خلاقیت در شما کمک خواهد کرد.

 

۷. افزایش توانایی تغییر عادت ها

با شناخت خود و رسیدن به توانایی خودشناسی، توانایی تغییر عادت های خود را نیز کسب می‌کنید. وقتی یک دلیل اساسی برای تغییر دارید، اجرای آن تغییر بسیار آسان تر است.

 

۸. عزت نفس بالا

عزت نفس بالا از دیگر مزایای خودشناسی است.

شما خودتان را می‌شناسید و با نقاط قوت و ضعف خود آشنا هستید. با دانستن این موارد، شما میدانید در قرار گرفتن در شرایط مختلف چگونه رفتار کنید.

 

۹. دیدگاه جامع و کاملتر نسبت به رویدادها

وقتی برای تجزیه و تحلیل همه جنبه‌های مختلف یک مسئله وقت می‌گذارید، با افزایش مهارت‌های تفکر انتقادی روبرو می‌شوید.

علاوه براین دیدگاه دیگران را نیز در نظر می‌گیرید و در نهایت دیدگاه جامع و کاملتری خواهید داشت. شما اطلاعات زیادی را از منابع مختلف جمع آوری کرده اید و به خود و تیم خود اعتماد دارید. این یک مزیت بزرگ خودشناسی برای شما و همه افراد اطراف شما است.

 

نتیجه گیری

به دانستن رفتارهای شخصیتی و خصوصیات مربوط به خود خودشناسی گفته می‌شود. از راه های موثر در رسیدن به خود شناسی می‌توان به مدیتیشن و مراقبه اشاره کرد. همچنین در این مقاله مزایای خودشناسی نیز به طور کامل معرفی و در اختیار شما قرار داده شد.

مطالعه بیشتر