ارتباط هیپنوتراپی با ضمیر ناخوداگاه

هیپنوتراپی چیست؟ معرفی خواص، تکنیک ها و نحوه انجام هیپنوتراپی

هیپنوتراپی یا Hypnotherapy، نوعی روش درمانی بر اساس علم روانشناسی است که به منظور درمان آشفتگی های ذهنی،اختلالات روان شناختی، ترک عادت‌ها اشتباه و رسیدن به آرامش در زندگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این نوع درمان با استفاده از هیپنوتیزم ( هیپنوتیزم درمانی ) یا خواب مصنوعی و به کمک روانشناسان و روان درمانگران انجام شده و در آن تلاش می‌شود تا به ضمیر ناخودآگاه افراد دسترسی پیدا کنند.

برای این کار نیز با استفاده از تکنیک ها و تکرار کلمات سعی می‌شود تا تصویر ذهنی هدفمندی در بیمار ایجاد کرده تا بتوان پیشنهادها و تغییرات لازم را در ضمیر ناخودآگاه بکارند. به این ترتیب حتی می‌توان انواع دردها، افسردگی، افکار و احساسات منفی و حتی چاقی  را نیز درمان کرد، زیرا با استفاده از تکنیک های هیپنوتراپی و البته تمایل فرد برای انجام درمان، ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه، پذیرای افکار، عادت ها و تصویر ذهنی جدید خواهد بود.

 

 برای درمان با استفاده از هیپنوتراپی، باید بدن و ذهن خودآگاه بیمار در آرامش قرار گرفته و با انجام تمرینات، میزان تمرکز ذهنی را بالا برد. 

 

همچنین باید ضربان قلب و دفعات و شدت تنفس را کاهش داده تا بتوان شرایط را برای دسترسی به ضمیر ناخودآگاه محیا کرد. سپس روان درمانگر سعی می‌کند عادت ها، خاطره ها، آرزوها و موانع ذهنی را با استفاده از تکرار و ایجاد تجسم ذهنی جدید تغییر دهد.

 

خواص هیپنوتراپی

هیپنوتراپی و قانون جذب

یکی از اثرات مثبت انجام درمان با استفاده از هیپنوتراپی، ایجاد شرایط مناسب برای توانمندسازی افراد در جذب علایق و آرزوها است. در واقع با استفاده از این درمان می‌توان فرد را به مرحله ای رساند که بتواند با تفکر و تجسم ذهنی در ضمیر ناخودآگاه، انرژی‌های مثبت را جذب کند.

به طبع هر چیزی را که بخواهید، می تواند با تمرین و افزایش مهارت در کنترل ذهن ناخودآگاه به سمت خود جذب کنید. اما برای این کار به ۵ نکته باید توجه کرد:

 

۱. تمرکز کردن

یعنی افزایش دقت و توجه به یک موضوع و نادیده گرفتن عوامل و جزئیات مزاحم پیرامون آن. با افزایش تمرکز، می‌توان گام بزرگی در رسیدن به خواسته ها برداشت.

 

۲. تجسم و تخیل

با استفاده از هیپنوتراپی ( Hypnotherapy ) می‌توان قدرت تخیل را افزایش داده تا بتوان خواسته ها را به شکل واقعی تر تجسم کرد. این کار کمک بسیاری به تحقق آرزوها خواهد کرد.

 

۳. باور و ایمان

مهمترین قسمت در جذب، باور و ایمان قلبی به توانایی ها و امکان وقوع اتفاقات غیر ممکن است. زمانی که به چیزی باور داشته باشید و ایمان داشته که توانایی رسیدن به آن را دارید، پس حتماً به سمت شما جذب خواهد شد.

 

۴. افزایش افکار مثبت

افکار مثبت همیشه و در لحظات زندگی کمک کننده است. حتی اگر با مشکلات زیادی مواجه هستید و از نظر روحی و فکری امواج منفی زیادی را با خود دارید، برای جذب خواسته ها و واقعیت پذیری آرزوها باید بتوان افکار مثبت را در ذهن افزایش داد.

 

۵. دریافت و پذیرش

در مسیر تحقق آرزوها و استفاده از قانون جذب، همیشه تفکر عقلانی و توجیه وقایع و رویدادها مانع از رویا پردازی و باور می‌شود، زیرا ذهن نمی‌تواند باورها و خواسته های غیر واقعی را قبول کند و به دلیل وجود احتمال شکست و اشتباه در مسیر حرکت، همیشه شک، سردرگمی و تردید را ایجاد می‌کند. اما با استفاده از هیپنوتراپی می‌توان چنین موانعی را برداشته و دریافت و پذیرش را بالاتر برد.

 

هیپنوتراپی و ضمیر ناخودآگاه

همانطور که گفته شد، اساس کار هیپنوتیزم درمانی، ایجاد نفوذ و دسترسی به ضمیر ناخودآگاه بیمار توسط روان درمانگر است. دسترسی به ناخودآگاه باعث می‌شود تا بتوان تغییرات فکری و رفتاری را در بیمار به راحتی ایجاد کرد، اما این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که بدن فرد در حالت آرامش و راحتی باشد و ذهن او نیز بین حالت بیداری و خواب.

در نگاه اول، قرار گیری در چنین حالتی دشوار به نظر می‌رسد، اما جالب این است که به طور روزانه هر فرد در هنگام خواب و قبل از بیداری کامل، وارد چنین حالتی می‌شود. در واقع زمانی که در حالت خواب و بیداری قرار می‌گیرید، گوش ها می‌شنوند و تا حدودی قدرت تکلم دارید اما چشم بسته است و ذهن در حال خلق تصاویری از خواب و رویاست. در این حالت، ضمیر خودآگاه در حالت خلسه قرار گرفته اما ضمیر ناخودآگاه فعال و قابل دسترسی است.

 

 پس با استفاده از هیپنوتراپی می‌توان از این حالت استفاده کرده و کنترل نسبی بر ناخودآگاه ایجاد کرد تا بتوان افکار را تحت تاثیر قرار داد. 

 

ارتباط هیپنوتراپی با قانون جذب و ضمیر ناخودآگاه

خواص هیپنوتراپی

استفاده از هیپنوتیزم در درمان بیماران بسیار موثر است و خواص بسیاری به همراه دارد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • افزایش عزت نفس
  • افزایش عملکرد شخصی
  • تقویت اراده
  • افزایش پشتکار
  • پیشرفت در زندگی
  • اصلاح عادات و رفتارهای نادرست
  • تقویت حافظه
  • تثبیت رفتار و خلق و خو
  • تقویت تمرکز حواس
  • از بین بردن موانع روانی
  • فراموش کردن خاطرات ناخوشایند گذشته
  • ترک اعتیاد
  • کاهش اضطراب و استرس و افسردگی
  • درمان صرع و سردرد و میگرن
  • درمان بی خوابی و اختلال خواب
  • درمان ترس و فوبیا
  • رفع مشکلات جنسی
  • لاغری و کاهش وزن و اصلاح عادات‌ غذایی
  • درمان مشکلات معده و روده
  • درمان وسواس
  • و… .

 

هیپنوتراپی چگونه انجام می شود

اولین قدم برای انجام هیپنوتراپی، آماده سازی فرد متقاضی برای ورود به ناخودآگاه وی است. همانطور که می دانید، برای ایجاد ارتباط با بخش ناخودآگاه باید فرد را در حالت نیمه بیداری یعنی حالت بین خواب و بیداری قرار داد.

برای انجام این کار، ضروری است که شخص بیمار به صورت داوطلبانه خواستار دسترسی به ناخودآگاه باشد. زیرا در حالت اجبار، خودآگاه فرد در حالت فعال باقی مانده و دسترسی به نیمه پنهان ذهن ناممکن است. پس اعتماد قلبی فرد به انجام هیبنوتیزم امری ضروری است و هر چه میزان اعتماد بیشتر باشد، تلقین پذیری آسان تر و موثرتر انجام می شود.

گام‌های بعدی هیپنوتراپی نیز عبارتند از:

قرار دادن هیپنوتیزم شونده در حالت آرامش

برای این منظور باید بیمار را درون اتاقی آرام و راحت قرار دهید و کمک کنید تا در حالت ریلکس قرار بگیرد.

 

وارد کردن فرد به حالت خلسه

برای ورود فرد به حالت خلصه، نیاز است بتواند به آرامی تنفس کرده و ضربان قلب را پایین بیاورد. علاوه بر این باید به آرامی با شخص هیپنوتیزم شونده صحبت کرده و راهنمایی های لازم را برای رسیدن هرچه بهتر او به حالت آرامش عضلانی انجام دهید.

 

استفاده از هیپنوتیزم

در درمان هیبتنوتراپی، برای کاهش استرس شخص مراجعه کننده، از هیپنوتیزم استفاده می شود و نه بیشتر، زیرا سوء استفاده از هیپنوتیزم باعث از بین رفتن اعتماد بیمار به روان درمانگر شده و درمانی صورت نمی گیرد. سپس بیمار باید راه حل مشکلات خود را تصور کرده و آینده خود را تجسم کند.

 

هوشیارسازی فرد

 بعد از ایجاد آرامش ذهنی و تجسم مثبت در ذهن بیمار، باید او را از حالت خلسه خارج کرد.  سپس باید توصیه های لازم به بیمار منتقل شود.

 

هیپنوتراپی چگونه انجام می شود

تکنیک های هیپنوتراپی

انواع مختلفی از تکنیک ها در هیپنوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد. از رایج ترین آنها نیز می توان موارد زیر را نام برد:

 

۱. تکنیک تجدید حیات

در این روش از افراد خواسته می شود تا خاطرات و گذشته خود را به یاد آورده و آنها را تحلیل و اصلاح کند. این تکنیک برای به خاطر آوری حوادث خاص و برطرف کردن مشکلات ذهنی ناشی از آن بسیار موثر است.

 

۲. شبیه سازی یا تصور هدفمند

این شیوه برای آرام سازی بیمار و کاهش استرس بسیار مفید است و روان درمان گر به کمک این تکنیک می تواند تجربیات جدیدی را به بیمار معرفی نماید. بیمار نیز باید این تجربیات را به طور عمیق تصور کرده تا از تمایلات قبلی رها گردد.

 

۳. درمان بخشی تِبِت

این نوع تکنیک هیپنوتراپی برای تحلیل و موشکافی دقیق تر مشکلات ذهنی است و از بیمار خواسته می شود تا در حالت هیپنوتیزم سعی کند تمامی مشکلات خود را به ترتیب بررسی و تحلیل نماید. سپس درمان گر سعی میکند تا مشکلات را موشکافی کرده و به بخش های کوچک و قابل حل تقسیم نماید.

 

۴. تکنیک پریشانی و گیجی

این تکنیک نسبت به تکنیک های دیگر، اثر بخشی بالاتری داشته و به کمک آن می توان راهنمایی ها و پیشنهاداتی که غیر ممکن تر هستند را به بیمار منتقل کرد. اما برای این کار بیمار باید در حالت پریشانی و گیجی قرار گیرد.

 

۵. تکنیک تکرار چند باره

این نوع تکنیک هیپنوتراپی، همانطور که از نامش پیداست، با استفاده از تکرار پیشنهادات و مفاهیم و راه حل ها به دفعات زیاد انجام می گیرد.

 

۶. تکنیک انتقال پیشنهادات

در این روش برای انتقال و القای پیشنهادات به بیمار سعی می شود تا به طور عمیق تر به ناخودآگاه ذهنی فرد وارد شد. این کار می تواند پیشنهادات را در عمق بیشتری از ذهن افراد قرار داده و باعث ایجاد تفکرات وی شد. در نتیجه احتمال موفقیت را در فرد افزایش داد.

 

۷. مدل سازی ذهنی

در این شیوه، به فرد توصیه می‌شود تا شخص موفقی را به عنوان الگو و مدل ذهنی خود قرار داده و سعس کند تا با تلاش بیشتر، شبیه به طرف مقابل شود و برای رسیدن به آینده ای مشابه گام بردارد.

 

۸. تمرکز و حضور ذهن

این نوع تکنیک هیپنوتراپی سعی دارد تا فرد را بر روی وقایع و رخدادهای حال حاضر تمرکز کرده و بدون قضاوت و داوری، ذهن خود را کنترل نماید.

 

۹. تصویرسازی خلاقانه

در این شیوه به اقراد کمک می‌شود تا بتواند تصورات ذهنی خود را به واقعیت های ذهنی تبدیل کرده و تلاش های خود را برای رسیدن به آن جایگاه دوچندان نماید.

 

۱۰. تکنیک تجدید روح

در این تکنیک از فرد خواسته می شود تا با استفاده از تصویر سازی، قدرت روح و روان خود را بازیابی کرده و برای رسیدن به مقاصد جدید از آن استفاده کند. این تکنیک می‌تواند قدرت اراده و تلاش در بیمار را بسیار افزایش دهد.

 

۱۱. تکنیک کاهش میزان احساسات

تکنیک کاهش میزان احساسات، نوع دیگری از روش‌های هیپنوتراپی است و به بیمار کمک می‌کند تا احساسات شدید و اضافی خود را کنترل کرده، عوامل ترس و واقعیت از هم متمایز کند و احساسات منفی را دور بریزد.

 

۱۲. تکنیک تغییر خطای پیش بینی

از طریق این شیوه به بیمار کمک می‌شود تا میزان پیش بینی مغز از اتفاقات بعدی و رخدادهای احتمالی آینده را کاهش دهد. این تکنیک نگرش بهتری در ذهن ایجاد کرده و انتظارات شما را نسبت به رویدادهای آینده تغییر می‌دهد.

 

۱۳.تکنیک پیوند دادن

در این روش سعی می‌کنیم تا لحظه های خوش و احساسات مثبت را با زمان حال و احساسات منفی خود پیوند دهیم. این روش به بیمار کمک می کند تا بتواند احساسات و افکار منفی را از بین برده و احساسات و افکار مثبت را جایگزین نماید.

 

۱۴. درمان شناختی – رفتاری

این تکنیک نیز به منظور پذیرش شکست‌ها، اشتباهات و احساسات منفی گذشته است و به افراد کمک می‌کند تا افکار ایده آل گرایانه را از ذهن خود خارج نماید و تغییرات لازم را برای پذیرش اشتباهات احتمالی در آینده آماده نماید.

 

تمرین هیپنوتراپی در خانه

برای انجام هیپنوتراپی ( خودهیپنوتیزم ) در خانه می‌توانید مراحل زیر را به دفعات انجام داده تا آمادگی و مهارت شما در ایجاد تغییرات ذهنی بالاتر برود :

 

  • ابتدا در یک مکان آرام و راحت بنشینید یا دراز بکشید.
  • سپس بدن خود را ریلکس کرده و عضلات را شل کنید.
  • حال تمامی تمرکز و حواس خود را بر روی نوک انگشتان پا متمرکز کرده و به ترتیب و به سمت سر، تمامی اندام ها را حس نمایید. البته این کار نیاز به تمرین دارد تا بتوان تمامی نقاط بدن را حس کرد.
  • در مرحله بعدی بر روی تنفس خود متمرکز شوید و به صورت دم، وقفه و بازدم و به آرامی تنفس کنید.
  • در همین حین از ۷ تا ۱ شمرده و به خودتان تلقین کنید که در حال آرام تر و آرام تر شدن هستید.
  • سپس به خودتان تلقین کنید که در حال عمیق خلسه هستید.
  • حال چشمان خود را به آرامی و در حالت بسته، به سمت پیشانی و ابروهای خود بچرخانید و نگه دارید.
  • سپس تصور کنید که در آرام ترین و بهترین مکان ممکن هستید. این تصور باید به قدری قوی باشد که تمامی جزئیات را ببینید و حس کنید.
  • سپس با استفاده از جملات انگیزشی و عبارات تاکیدی، هیپنوتراپی خود رو تکمیل کنید.
  • در انتها از عدد ۱ تا ۷ شمرده و چشمان خود را به آرامی باز کنید.

مطالعه بیشتر